Saako nukkua, kun nukuttaa?

Viime viikkoina mediassa on puhuttu unesta.

Helsingin Sanomissa haastateltiin johtajaguru Robin Sharmaa. Otsikko oli: ”Johtajaguru Robin Sharma nousee aamulla kello 4.45 ja jokaisen kannattaisi tehdä samoin, hän sanoo.”

Paria viikkoa myöhemmin Hesari jututti unilääkäriä, joka leimasi jutun huuhaaksi. ”Helpoin keino parantaa työssä jaksamista ja omaa terveyttään on nukkua puoli tuntia vuorokaudessa enemmän”, hän totesi.

Olen yrittäjä, joten voin pitkälti päättää oman päivärytmini vapaasti. Viime yönä menin nukkumaan puoliltaöin ja heräsin puoli kymmeneltä aamulla. Nukahtaminen vei puolisen tuntia, joten varsinaista unta tuli suositusten mukainen yhdeksän tuntia.

En ole mikään varsinainen aamuvirkku. En muista esimerkiksi lukioajoilta, tai niiltä ajoilta kun olin muilla töissä, ainuttakaan aamua, jolloin olisin tuntenut itseäni oikeasti virkeäksi, kun paikalla piti olla viimeistään kello kahdeksalta. Varmasti niitäkin aamuja jokunen on, mutta enimmäkseen tuntui siltä kuin olisi revitty sängystä ylös kesken unien. Ajattelin sen olevan normaalia, tai ehkä ajattelin vain olevani laiska. Eihän se muista ihmisistä tuntunut niin pahalta?

Joitakin vuosia sitten innostuin lukemaan Sharman tyyppisten johtaja- ja menestysgurujen oppaita. Niiden innoittamana ryhdyin heräämään joka aamu kello kuudelta. Ajattelin, että jos toistan itselleni pitäväni aikaisista aamuista, alan lopulta pitää niistä. Sellaista itsesuggestiota.

Kello kuusi oli omaan luonnolliseen rytmiini nähden niin aikainen, että muutaman viikon jälkeen tuskin edes tunsin olevani väsynyt. Olin ylivireessä. Muistan, kun muutin Balille toissa talvena asumaan ja päätin ensimmäisen viikon aikana nukkua niin paljon kuin nukuttaa. Vasta levättyäni tavallista enemmän aloin tunnistamaan minussa olevaa väsymystä. Ylivireys alkoi väistyä ja sen takaa paljastui univajeen ynnä muun aiheuttama uupumus.

Välillä koen huonoa omaatuntoa, jos nukun arkena pitkään. Minuun on iskostunut ajatus, että ollakseen reipas ja ahkera yhteiskuntakelpoinen ihminen pitäisi herätä viimeistään kello seitsemältä aamulla. Töitä pitäisi tehdä kello kahdeksan ja neljän välillä, tai muuten ei kunnian kukko laula!

Kuten sanottu, olen yrittäjä ja tekemäni työ on sellaista, että sitä voi enimmäkseen tehdä aikatauluista vapaana. Siitä huolimatta tunnen välillä omantunnon pistoksen noustessani ylös sängystä kello yhdeksän jälkeen, tai joskus lähempänä yhtätoista. Siltikään en unirytmistäni huolimatta ajattele olevani erityisen laiska. Teen paljon asioita ja saan paljon aikaankin. Se harvoin vain tapahtuu normaalien virastoaikojen puitteissa.

Minun ”voittajatuntini” (jonka Sharma kehottaa olevan aamulla kello 5-6 välillä) tapahtuu toisinaan iltayhdeksältä, joskus taas päivällä kello kaksi. Oikeastaan on välillä päiviä, kun tunnen olevani voittaja koko vuorokauden ajan. Useimmiten se tapahtuu silloin kun olen saanut tarpeeksi unta.

2 vastausta artikkeliin “Saako nukkua, kun nukuttaa?

  1. Hauska, että unta ja nukkumista olen myös pohtinut viime päivinä. Pohdintojen seuraksena, olen päättänyt lisätä unen määrää. Pärjään aika vähällä unella, mutta tekemisen laatu kärsii. Uskon myös pelotteluihin, että keho voi mennä rikki, jos ei muista levähtää tarpeeksi.
    Uskon myös päikkäreiden voimaan. Töiden jälkeen saatan ottaa joskus 15-30min unet. Sillä saa hyvän boostin loppuiltaan.

    Tykkää

    1. Päiväunet, ah, ne tekee kanssa hyvää!

      Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close