Sekalaisia ajatuksia yrittämisestä

Törmään välillä erilaisiin käsityksiin yrittäjyydestä tai yrityksistä. Juuri nyt mietin sellaista kohtaamaani ajattelua, että liiketoiminta olisi ’rahastamista’ ja että kaikilla yrityksillä olisi kuin automaattisesti liuta resursseja käytettävissään, kuin yrityksellä oleva raha ja muut työkalut sekä niiden myötä yrittäjän (sekä muiden yrityksen palveluksessa olevien ihmisten) elanto ilmestyisi jostakin itsestään.

Että sen kun rekisteröi y-tunnuksen ja istahtaa rahakupposen kanssa odottamaan, niin johan pamahtaa!

Ajattelen yrittäjyyden olevan hyvä muoto tehdä monenlaista toimintaa ja luoda tai rakennella erilaisia juttuja osaksi tätä maailmaa. ”Yritys” ja y-tunnus on välttämätön byrokraattinen väline sille, että jokin luovuuden ja työn kautta maailmaan synnytetty asia, joka tavalla tai toisella palvelee ihmisten elämää voi solahtaa osaksi tätä asioiden ja ihmisten verkkoa, jota yhteiskunnaksikin kutsutaan.

Yrityksen ja yrittäjän tehtävä on nöyrästi (mutta ylpeästi) palvella ihmisiä ja yhteiskuntaa. Jos yrittäjä kykenee toiminnallaan luomaan arvoa – siis tavalla tai toisella palvelemaan ihmisiä niin, että se helpottaa / auttaa / viihdyttää / hyödyttää heitä – niin hänelle maksetaan tuosta hänen luomastaan arvosta palkkio, elanto, joskus ylikin.

Yritys tai sen idea, tai tuote, on verrattavissa taiteen tekemiseen. Yrittäjä ottaa aina riskin lähtiessään tekemään ideastaan liiketoimintaa. Hän luo uutta tyhjästä omaan visioonsa perustuen. Takeita onnistumisesta ei ole. Vain hullu tai hullulla intohimolla tekemiseensä suhtautuva uskaltaa hypätä yrittäjän taiteelliseen vapauteen, joka tuo samalla mukanaan 100% vastuun jokaisesta päätöksestä, teosta ja tekemättä jättämisestä.

Yritys ei siis ole jokin höttöinen instituutio tai numero YTJ-tietokannassa.

Se on ihminen tai joukko ihmisiä.

Se on ihmisen unelma ja toive siitä, että voisi palvelemalla parantaa maailmaa.

Se on sitkeä usko siihen, että ahkerasti ja viisaasti tekemällä voi onnistua luomaan jotain merkityksellistä ja elättämään sillä tavoin samalla perheensä.

Yrittäjä luo, tekee, unelmoi, tekee, toivoo, tekee, uskoo, tekee ja ennen kaikkea palvelee muita.

Hänen resurssinsa ovat hänestä itsestään kiinni, hänen onnistumisestaan, joskus onnestaankin riippuvaiset.

Onni suosii kyllä jossain vaiheessa rohkeaa, mutta ihan ensiksi on uskallettava olla rohkea.


depressio &co

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close