Se mitä sinä ajattelet muista ihmisistä, kertoo enemmän sinusta itsestäsi kuin muista ihmisistä

C.G. Jung on sanonut, että kaikki mikä meitä ärsyttää muissa ihmisissä, auttaa meitä ymmärtämään paremmin itseämme. Oma käsitys kenestä tahansa ihmisestä tai hänen tekemisestään on aina vain heijastuma omasta itsestämme, eräänlainen peili. Kukaan ihminen ei oikeasti kokonaan ole sitä, mitä me ajattelemme hänen olevan.

Se mitä sinä ajattelet muista ihmisistä, kertookin paljon enemmän sinusta itsestäsi kuin muista ihmisistä.

Se mitä joku muu ajattelee sinusta, kertoo taas paljon enemmän tuosta toisesta ihmisestä itsestään kuin sinusta.

Kun kritisoimme muita tai muiden tekemisiä, paljastamme ääneen omia pelkojamme ja toiveitamme. Monesti on helpompaa kritisoida niitä, jotka tekevät ja toteuttavat asioita kuin tehdä ja toteuttaa itse. Kritisoija pelkää ehkä, ettei itse onnistu, eikä hän uskalla kokeilla – hän kenties heijastaa omia pelkojaan näkemällä puutteita ja vääryyksiä kaikkialla.

Tekijäkin pelkää ja toivoo, mutta tekee siitä huolimatta. Tekijä ottaa vastuun omista tunteistaan ja omasta keskeneräisyydestään, kun kritisoija osoittelee kaikkialle muualle paitsi omaan itseensä.

Ehkä voisimmekin useammin kiinnittää huomiota tilanteisiin, joissa tekee mieli sanoa jokin vino sananen jonkun muun ihmisen toiminnasta. Mitä se kertookaan meistä itsestämme? Voisiko sen jättää sanomatta, harjoittaa myötätuntoa ja ymmärrystä, avata omaa mieltään ja jopa sydäntään suuremmalle hyväksynnälle, jopa rakkaudelle?

Tämäkin teksti muuten kertoo enemmän kirjoittajastaan kuin muista ihmisistä. Se mitä sinä ajattelet tästä tekstistä, kertoo taas enemmän sinusta kuin minusta.

4 vastausta artikkeliin “Se mitä sinä ajattelet muista ihmisistä, kertoo enemmän sinusta itsestäsi kuin muista ihmisistä

 1. Paula Lavanko 29.1.2019 — 11:54

  Tämän kun muistaisi useammin. Kiitos kirjoituksestasi!

  Tykkää

 2. Fatima Habeb 30.1.2019 — 08:43

  Aivan! Olen samaa mieltä. Tätä tekstiä lukiessani mietin, että miten saada kritisoijat tekijöiksi? Vai saako heitä? Nämä asiat askarruttavat minua paljon, etenkin negatiivisuus, joka jää ilmaan kritisoijista.

  Tykkää

 3. Helena Petäistö 30.1.2019 — 20:10

  Juuri niin! Esim. rehellinen ihminen harvemmin epäilee muita epärehellisyydestä – kun taas itse vilppiä harrastava epäilee aina muitakin vilpistä. Pajastavaa!

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close