Ihminen, harhojen mestari – Sinulla on nyt kiire

Hararin Sapiens on hieno, kerrassaan tajuntaa laajentava.

Olen lukenut kirjaa säästeliäästi jo kuukausia, eikä se lakkaa yllättämästä.

Katson usein ihailevasti koiranpentuani Seppoa, joka elää täydellisesti hetkessä. Koiralle totta on vain tämä hetki. Sepon todellisuus koostuu niistä konkreettisista asioista, joita kussakin hetkessä tapahtuu. Tuossa on ruokaa ja tässä pehmoinen sohva, johon on ihanaa hetkeksi hypätä loikoilemaan ja nukahtaa.

Oli aika, kun me ihmiset muistutimme enemmän parasta ystäväämme. Harari kutsuu sitä ajaksi ennen kognitiivista vallankumousta. Se oli aikaa, kun ihminen eli oikeassa, konkreettisessa todellisuudessa. Tuolloin todellisuuteemme mahtui asioita, kuten puu ja ohitse virtaava joki, josta sai kalaa syödäkseen. Siinä kaikki.

Sitten tapahtui kummia.

Ihmisen älyllisten kykyjen kehittymisen myötä varsinaisen todellisuuden rinnalle syntyi kuvitteellinen todellisuus.

Ihminen kykeni nyt muodostamaan ajatuksellisia konstruktioita asioista, joita ei tapahdu tässä hetkessä. Homo sapiens alkoi elämään oikean todellisuuden lisäksi harhamaailmassa; ajatusten, ideoiden ja tarinoiden valtakunnassa, joka oli irrallaan tästä hetkestä. Kun aiemmin ihminen koki pelkoa sapelihammastiikerin ajaessa häntä takaa, nyt hän kykeni ahdistumaan jo kuvitteellisesta monsterista ja saamaan samalla kokonaisen heimon stressin partaalle kertomalla uskottavia tarinoita mielikuviensa petoeläimistä.

Kirjassa Harari käyttää kuvitteellisesta todellisuudesta esimerkkinä autovalmistaja Peugeotia. Todellisuudessa sellaista asiaa kuin ”Peugeot” ei ole olemassa samalla tavalla kuin on minun takapihallani kasvava pihlaja tai se vinhaa vauhtia pilaantuva meri, joka Helsingin edustalla lainehtii. Autobrändin perustaja on keksinyt tarinan ”Peugeotista” ja kertonut sen niin uskottavalla tavalla, että me muut olemme sen nielaisseet.

Samoin on asian laita esimerkiksi rahan suhteen. Rahaa ei varsinaisesti ole olemassa. Se on keksitty tarina, johon riittävän monta ihmistä uskoo. Se on ihmiselle eri rakas tarina, jota ilman emme enää kykene elämään. Se on kuvitelma, joka pyörittää yhteiskuntaa ja yksilön elämää, meidän selviytymistämme konkreettisessa todellisuudessa.

Harhoissa ei sinänsä ole mitään pahaa. Ne ovat tuoneet mukanaan edistyksen ja mahdollistaneet sen, että on käyty kuussa ja luotu hyvinvointia suurelle joukolle ihmisiä.

Ihmisen sokea hullaantuminen omiin harhoihinsa on silti vaarallista.

Kuvitteellinen todellisuus on tässä ajassa käynyt ihmiselle niin rakkaaksi, että hän on valmis uhraamaan oikean todellisuuden kuvitelmiensa alttarilla.

Ihminen on päätynyt tuhoamaan omia elinolosuhteitaan pitääkseen kiinni kuvitelluista arvoista ja rakenteista. Ihmiselle on kehittynyt tästä hetkestä irrallisia, harhaisia haluja, jotka ovat valloittaneet hänen mielensä sellaisella vimmalla, että hän unohtaa, ettei mitään hänen luomaansa pian ole olemassa, ellemme ihan ensiksi turvaa planeettamme tulevaisuutta.

Ihmisen kyky kuvitella ja kertoa tarinoita on tuonut mukanaan paljon hyvää. Pahimmillaan se kuitenkin koituu koko lajin turmioksi.

”Jos olet sitä mieltä, että taloudellinen menestys on luonnon suojelemista tärkeämpää, niin yritäpä pidättää hengitystäsi samalla kun lasket seteleitäsi.”

Emme enää kykene palaamaan aikaan ennen kognitiivista vallankumousta. Ihmisestä tuskin koskaan tulee yhtä viisasta kuin koira on. Olemme siihen liian älykkäitä.

Olemme ehkä ikuisesti vangittuja elämään kuviteellisessa todellisuudessa, joten ainoa toivomme lienee tehdä harhoistamme positiivisia.

Meidät voi edelleen pelastaa kuvitelmat siitä, kuinka lajimme tulevaisuus turvataan. Meidät voi pelastaa vakuuttavasti ja houkuttelevalla tavalla kerrotut tarinat, jotka saavat riittävän laajan joukon ihmisiä toimimaan tuhojaan korjaavalla tavalla.

Eikä liene pahitteeksi, jos aika ajoin astumme alas omista pilvilinnoistamme tähän hetkeen, tähän todelliseen todellisuuteen huomaamaan sen mikä todella on totta. Jos kykenemme tulemaan yhdelle koolle erimielisyytemme unohtaen, pystymme priorisoimaan asioita niin, että yhteinen tulevaisuutemme – ennen muuta tämä mittaamattoman kaunis ja ihmeellinen paratiisi, johon olemme saaneet syntyä – laitetaan kuviteltujen rakenteiden ja pienen joukon etujen edelle.

Meillä on vähän hoppu. Kääritäänkö hihat ja aletaan hommiin?

”Tiedän olevani häirikkö tälle hälisevälle väelle, joka loppuunsa saakka kiihkeästi katselee kulttuurinsa monenkirjavia pikkukukkasia ja hosuu ja huitoo minulle ja harvoille kaltaisilleni: älä sotke ympyröitäni! Silti huudan, yritän huutaa kovempaa kuin he huitovat. Silloinkin kun te olette parhaimmillanne, silloinkin teidän murresanakirjanne, kokeilukoulunne, raitiovaunumuseonne, lintujen rengastuksenne ja musiikkikirjastonne ovat mielettömyyttä, kun maailma kaatuu niiden päälle. Pankaa ne syrjään ja pelastakaa ensin maailma ja sitten taidegallerianne! Vielä on elonkehästä osia jäljellä, teidän on havahduttava ja otettava vastuu maailmasta, ei vain omista yksityisistä töherryksistänne.”

–Pentti Linkola

2 vastausta artikkeliin “Ihminen, harhojen mestari – Sinulla on nyt kiire

 1. Tuli mieleen Zeniläinen sananlasku: ”Ennen valaistumista: pilko puut ja kanna vesi. Valaistumisen jälkeen: pilko puut ja kanna vesi”
  Eli vallankumouksen jälkeenkin, meidän kannattaisi keskittyä enimmäkseen perusasioihin. Tai ainakin jos halutaan olla onnellisia ja eikö kaikki aina halua?

  Ennen pidin Penttiä höyrähtäneenä, nykyään lähes ihailen. Voisimpa itekkin edes suurimman osan ajastani asua luonnon keskellä ja vain kannella vettä ja pilkkoa puita. No ehkä soitella välillä kitaraa.

  Tykkää

  1. Tuo on hieno sananlasku. 😊👍🏻

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close