Huomio! Todellisuutesi muodostuu siitä, mille annat huomiosi

Huomio.

Olen miettinyt tänään huomiota, siis ihmisen kykyä havaita ja huomata.

Sinä kiinnitit tähän tekstiin huomiosi ja tästä tuli siis osa todellisuuttasi. Huomiosi olisi voinut olla muualla, jolloin tämä kirjoitus olisi ohittanut sinut, mutta jokin sai huomiosi kiinnittymään näihin sanoihin.

Ihmisen huomiokyky on rajallinen. Kussakin hetkessä tapahtuu noin tsiljoona asiaa, joista ihmisaivot kykenevät poimimaan vain muutaman huomion. Tapahtuu niin hyvää kuin pahaa, niin toivottua kuin toivomatonta. Siellä missä toinen huomaa ratkaisuja ja mahdollisuuksia, toinen huomaa esteitä ja ongelmia.

Se millaiseksi ihmisen todellisuus muodostuu, riippuu pitkälti siitä, mihin hän kiinnittää huomionsa. Sen voi tehdä joko tietoisesti valiten tai tiedostamatta kaikkeen reagoiden, ehdollistuneena kuin Pavlovin koirulit konsanaan.

Ymmärtääkseni eräiden, ellei kaikkien, meditaatio- ja läsnäoloharjoitusten taustaideana onkin keskittää huomio. Opetetaan poukkoileva mieli huomaamaan haluttu, tämä hetki, tämä hyvä, jota en ennen ole huomannut.

Muodostuuko jokaisen ihmisen oma todellisuus siis yksinkertaisesti siitä, mihin hän kiinnittää huomionsa?

Voiko omaa todellisuutta muokata kiinnittämällä huomiota uusiin, erilaisiin, toivottuihin ja suotuisiin asioihin?

Mikään konkreettinen elämässä ei silloin muutu, mutta oma ajattelu muuttuu, ja silloin muuttuu kaikki muukin.

Kiitos, kun huomasit.

Tällä kertaa ei muuta huomautettavaa.

3 vastausta artikkeliin “Huomio! Todellisuutesi muodostuu siitä, mille annat huomiosi

 1. Jos on erityisherkkä ihminen, niin näitä huomioita tulee tehtyä ylisuuria määriä, mikä helposti aiheuttaa ylivirittyneen tilan. Tästä puhuu kirjassaan esim. Elaine Aron.
  Monesti tuntuu, että olisi parempi jos keskittyminen pysyisi mahdollisimman suppeassa otannassa asioita, niin pystyisi keskittymään oleelliseen.
  Joissain meditoinneissa taidetaanki pyrkiä hiljentämään aistit, ettei näitä huomioita tulisi niin paljon tehtyä, vaan oppisi ns. hiljentämään pääkopan hetkeksi.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Aihe onkin tuttu. Henkkoht olen meditaatiossa huomannut, että huomion keskittäminen esim pelkästään yhteen aistiin / tuntemukseen tuo ihanan, rentoutuneen olotilan.

   Tykkää

 2. Hi, I love the blog and wanted to say that how we react to the flow of life shapes the world we reside in. If we over think, our minds tries to place all our experiences into well defined boxes. Our outlook on life depends on our approach to each experience. It also depends on the aura you project , the energy you bring to everyone you meet, touch, converse, interact with and also to embrace each moment in your life, whether it be positive or negative, just to be in the moment, in the now, without any resistance to the unfolding of life.

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close