Uusia alkuja

Uusi on jotain ennen kokematonta. Alku on jotain, missä ei ole vielä mitään valmista tai kovin varmaa. Minä olen uudessa alussa.

Vanha on tuttua ja turvallista. Vanha on useaan kertaan toistettua, nähtyä ja koettua. Vanha on sellaista, jossa tietää, miten toimia, tietää oman osansa, tuntee lähtöpisteen, reitin ja määränpään.

Uusi on aina vähän epävarmaa. Siksi ihminen vastustaa muutosta, ihminen pelkää sitä. Muutos on uhka identiteetille, ihmisen tarinalle omasta itsestä. Uuteen ei ole tarkkaa ohjekirjaa. Uuteen ihminen astuu osaamattomana, keskeneräisenä ja arvauksen varassa toimien.

Muutos tekee ihmisestä pienen ja epävarman, mutta parhaimmillaan uteliaan ja avoimen, vähän lapsen kaltaisen.

Niin, uusi on uutta. Se on jännittävää! Se kiehtoo sitä, jolla on seikkailijan sydän. Uutta rakastaa se, jolle elämä on jatkuvaa mysteeriä, se joka kaipaa taukoa tavallisuudesta, pakoa maailmasta, jossa kaikki tuntuu joskus olevan vain arkista ja liian pysyvää.

Muutos on niille, jotk’eivät pelkää oman itsensä kuolemaa. Niille, jotka itsensä ja oman identiteettinsä uhraten, epäonnistumisen mahdollisuuden tiedostaen, uskaltavat astua sivuun polulta, jota useat ovat jo aiemmin tallanneet.

Uusi on uskalikkojen, ja uskaliaaksi tekee ainoastaan pelko. Vain pelokas voi olla rohkea, sillä mitään pelkäämätön ei tarvitse rohkeutta mihinkään. Mitä suurempi on pelko, sen rohkeampi on ihminen, joka valitsee kuunnella oman sydämensä arvoituksellista ääntä. Mitä suurempi on pelko, sitä enemmän ihminen tarvitsee rohkeutta, on rohkea.

Palataanpa sitten alkuun. Mitä on alku, alkaminen? Yksi aika päättyy, toinen alkaa. Jokin päättymisestä opittu tai ammennettu luo suuntaa seuraavalle alulle. Lopun ja alun välillä on usein jakso, suruaika tai luopuminen, aika jolloin reflektoidaan päättymistä ja kasataan itseä uudelleen, jäsennetään opittua, jotta uudesta alusta tulisi mieluinen. Luopuminen on raastavaa, ja se on välttämätöntä, jotta syntyisi tilaa uudelle. Luopuminen on kieputusta, jossa mahanpohjaa yhtä aikaa vihloo ja kihelmöi.

Alku on puhdas, alku on vielä tahriintumaton. Alku on hetki, kun on vain mahdollisuuksia, eikä mikään ole vielä mennyt isommin mönkään. Loppuminen on yksinäistä, se on luopumista jostain itselle tutusta ja ehkä tärkeästä. Alku on vielä loppuakin yksinäisempää, joskin sitä sävyttää toiveikas ponnekkuus, usko siihen, että kaikki on mahdollista.

Minä olen alussa, uuden kynnyksellä. Aikani yrityksessä, jonka perustin, Luovassa Laboratoriossa on päättynyt. Olen pelokas, olen epävarma, olen yksinäinen. Luopuminen on ollut pitkä ja uuvuttava prosessi, se on pakottanut kohtaamaan tunteita, joita olisi mieluummin paennut johonkin helppoon ja ihanaan. Tunne kuitenkin kertoo, että jokin on ollut merkityksellistä ja tärkeää.

Tunne on voimaa, se on energiaa, joka vie läpi päättymisen ja kiskoo kohti uutta, alkua joka on edelleen epävarma, mutta tunteen kirkastama.

Oloni on hölmistynyt, sillä tiedän vain epämääräisesti, kuin outona, intuitiivisena pyörteenä rintakehässäni, mitä minun seuraavaksi tulee tehdä. Onneksi on unelmia, sillä ilman niitä ihmisellä on vaarana humpsahtaa sameaan tarkoituksettomuuden usvaan, jossa ihmeet katoavat.

En tiedä, voiko elämän kauneuden tavoittaa muuten kuin unelmilla, sillä todellisuus on monin paikoin kova, kylmä ja tarkoitukseton. Muistan lukeneeni tutkimuksesta, jonka mukaan masennuksesta kärsivä kokee todellisuuden äärimmäisen realistisesti. Ollakseen ”terve”, siis säilyttääkseen toimintakykynsä, on ihmisen luotava itselleen positiivinen harha todellisuuden luonteesta. Ihmisen on paettava mielikuvitukseensa, omiin sisäisiin illuusioihinsa tavoittaakseen huumaavan ajatuksen siitä, että meillä on yhä toivoa, että elämällä on jotain merkitystä.

Ihmisen on unelmoitava, ettei hän murru kyynisyyteen. Kyyninen toivottomuus on sairauksista katalin, se tappaa luovuuden, se ei pidä arvokkaana mitään, se tuhoaa niin omat kuin muiden unelmat ja kieltää sen, että elämä on pohjimmiltaan käsittämätöntä – ihmeellistä ja suurta. Ihminen tarvitsee unelmia elääkseen. Ihminen tarvitsee unelmia tavoittaakseen toivon. Ihminen tarvitsee unelmia kyetäkseen luomaan jotain, mikä on kaunista, koskettavaa ja arvokasta. Ja silloin kun omat unelmat ovat kadoksissa, on lohdullista kuulla, että on edelleen olemassa unelmia, vaikkeivät ne omia olisikaan.

Siksi ainakin minun täytyy unelmoida. Minun täytyy luoda. On seurattava sitä epämääräistä intuition ääntä, joka ei tarjoa tekemiselle vielä tukevaa maaperää tai täysin selkeitä askelmia tulevaan, mutta saa sydämeni väpättämään hölmöstä ilosta. Aivan kuten uuden mussukkani, 12-viikkoisen Sepon pitkänhuiskea häntä tekee hänen juostessaan pihamaalla villinä ja vapaana.

Minä kirjoitan kirjaa. Mistä se kertoo? En kerro, jotta saan kirjoittaa rauhassa. Milloin se ilmestyy? Sitten kun se on valmis.

Tahdon kannustaa ihmisiä luovuuteen, itsensä toteuttamiseen ja yrittämiseen puhumalla. Missä ja milloin? Ehkä jo ensi viikolla, ehkä sinun luonasi.

Tahdon jakaa ajatuksia, luoda tunteita, oivalluksia ja uusia mahdollisuuksia kirjoittamalla eri medioissa. Ehkä sinunkin sivuillasi?

Toteutan erilaisia projekteja, ja olen avoin kaikille ideoille ja ehdotuksille.

Toivoisin tuotosteni tarjoavan sinulle iloa, lohtua, luovuutta, uusia ajatuksia ja rohkeutta elää aidosti oman näköistä elämää. Vain kyetessäni luomaan jotain, mikä koskettaa sinua, on tekemiselläni merkitystä.

Uusi alkuni on omistettu paitsi itselleni, myös kaikille, joita voin auttaa, inspiroida, tukea, koskettaa ja hauskuuttaa matkallani. En tiedä, mihin uusi alkuni tarkalleen johtaa, mutta käynnistän sen nyt julkaisemalla tämän blogin, ja kiitän sinua jo ennakkoon, jos saan kunnian jakaa matkaani kanssasi.

Onpa mukava, kun olet siinä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close